Geschiedenis

Geschiedenis

Salsa

Geschiedenis

Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van de salsa. De Cubanen zeggen dat de Salsa is afgeleid van de Cubaanse muziekstijl ‘El Son’. Veel mensen zijn vanuit Cuba als immigranten vertrokken naar New York, waarbij hun muziekstijl ‘El Son’ met andere muziekstijlen in aanraking kwam, uit verschillende landen. Hierbij kun je denken aan Rumba, Cha-Cha en Mambo muziek. Om iedereen samen te kunnen laten dansen, moesten de muziekstijlen gecombineerd worden.

In de jaren 60 ontstond er pas een muziekritme dat vanaf die tijd ‘salsamuziek’ werd genoemd. Sindsdien is de bekendheid van Salsa uitgegroeid vanuit Latijns-Amerika, naar de rest van Amerika en ook in Europa.

Verschillende Salsa stijlen

De meest bekende salsa stijlen in Europa zijn de Cubaanse Salsa, de LA-Style en de NY-Style. Elke stijl is uniek op zijn eigen manier. Het is een verschil in cultuur, muziek en techniek. Hieronder staat de LA-Style benoemd omdat dit de stijl is waarin wij les geven.

Salsa LA-Style

Salsa LA-Style is ontstaan in Noord-Amerika in de 80’s en 90’s. In de beginjaren van 2000 werd deze stijl steeds populairder. Op dit moment is in Europa de LA-Style één van de meeste populaire stijlen in partnerdansen.

LA-Style is gebaseerd op de ‘Columbian Style’. Bij deze stijl wordt er gebruikt gemaakt van 8 tellen, waarbij de 4 en de 8 een rust zijn. Deze telling is één van de meest gebruikte tellingen over de hele wereld. De LA-Style is gebaseerd op de voorwaartse- en achterwaartse basis.

Bachata

De Bachata is afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. Bachata wordt vaak gedanst op romantische muziek. Bachata muziek heeft verschillende ritmes wat ook uit de Merengue en Bolero komt. De Bachata is een sensuele dans. De basis van de Bachata wordt geteld in 8 tellen met een heupactie op de 4 en op de 8.

Merengue

De Merengue komt net zoals de Bachata ook uit de Dominicaanse Republiek. Tegenwoordig zijn ook de invloeden uit het Latijns Amerikaans goed merkbaar. Er wordt beweerd dat de typische dansbeweging van de Merengue is ontstaan uit het stappen van aan elkaar geketende slaven, maar hier is geen zekerheid over.

De Merengue kenmerkt zich door de heupbeweging. De dans word geteld in 2 tellen, en van hier uit wordt dit verder uitgebouwd.